Jump to content


Microlag?


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

vargrmoon #1 Posted 11 January 2018 - 04:16 AM

    Airman Basic

  • Member
  • 135 battles
  • 1
  • [57TH] 57TH
  • Member since:
    05-25-2013
Updated my drivers.  Still have 1 to 2 second microlag every couple of minutes.  The game is unplayable.  Advice?

Claudio67 #2 Posted 11 January 2018 - 06:00 AM

    Second Lieutenant

  • Open Beta Tester
  • 322 battles
  • 1,545
  • Member since:
    08-03-2013
Be more specific on the details, e.g. what type of connection are you using, if that is a shared connection (over WiFi or wired) and some specs of the computer.
Do you see packet losses or very high ping (upper left corner while in battle)

Colddawg #3 Posted 11 January 2018 - 02:43 PM

    Senior Master Sergeant

  • Alpha tester
  • 1513 battles
  • 123
  • Member since:
    10-20-2011
You mean the desync that nearly everyone feels because of WG's "optimizations" to help lower end computers?

Keep your head on the swivel.


Stab74 #4 Posted 11 January 2018 - 03:22 PM

    Senior Airman

  • Member
  • 1022 battles
  • 14
  • [JG52] JG52
  • Member since:
    01-26-2012
Honestly I've only been playing since Xmas but have no performance issues.  I have an older GeForce 770 card (But a newish i7 4990k cpu) though so when I installed the game I chose the Standard Definition version over HD.  Runs smooth for me.

Wombatmetal #5 Posted 11 January 2018 - 04:41 PM

    Command Chief Master Sergeant

  • Member
  • 750 battles
  • 708
  • Member since:
    06-02-2013
Do you use the launcher? Try killing it after the game starts

ENxRagexD #6 Posted 12 January 2018 - 10:44 PM

    Airman Basic

  • Member
  • 623 battles
  • 1
  • [SSGS] SSGS
  • Member since:
    04-28-2015
But you need the launcher open for when the multiple game crashes acure....lol

Wombatmetal #7 Posted 12 January 2018 - 10:49 PM

    Command Chief Master Sergeant

  • Member
  • 750 battles
  • 708
  • Member since:
    06-02-2013

View PostENxRagexD, on 12 January 2018 - 02:44 PM, said:

But you need the launcher open for when the multiple game crashes acure....lol

 

You don't. I put a shortcut to the executable on my desktop and run that. Works swell

 

I only use the launcher to clear cache or install updates


Edited by Destroyer_Suzukaze, 12 January 2018 - 10:50 PM.


crzyhawk #8 Posted 13 January 2018 - 03:30 AM

    Master Sergeant

  • Member
  • 804 battles
  • 87
  • Member since:
    05-08-2015
I have a lot of packet loss issues when I play this game.  I tend to not see or only very very rarely see those same issues in other games or at other times.

trikke #9 Posted 14 January 2018 - 05:05 PM

    Second Lieutenant

  • Member
  • 1598 battles
  • 1,087
  • [R-A-W] R-A-W
  • Member since:
    01-26-2012

View Postvargrmoon, on 10 January 2018 - 11:16 PM, said:

Updated my drivers.  Still have 1 to 2 second microlag every couple of minutes.  The game is unplayable.  Advice?

 

i see the same microlags in battles, sometimes escalating to mini-freezes, using the SD client...   i've learned to play through them when they occur 

 

i saw them each time i played from a cold pc start, for the first 4-5 battles... but never any lags if the pc had been sitting and running before i started the game 

 

newest drivers 2 weeks ago, and i now never run the game from a cold pc

 

this week, for the first time ever, i saw them occur during hour 3 of a session that had no lag issues in the previous 2 hours

 

every time i see these freezes, i see normal ping times up in the top left while the screen is frozen, then see a huge spike to 300-800 ping when the activity resumes ,then instantly back to normal 

 

i run ping plotter concurrently, pinging the server edge router in DC every 5 seconds, and there's never been any noteworthy network issues 

 

i switched the target to my local hut or CO router, my first hop outside my house, and set the pings to 1 per second...  i see really minor bumps occasionally, but really nothing out of the ordinary 

 

i never see rubber-banding... ever

 

the freezes seem to correlate to loud explosions near me, or prolonged machine gun fire...  or it could just be my imagination 

 

i turned down the main sound volume to zero...  no freezes     i turned down all 'sub-category' sounds except Aircraft, then inched up main volume... no freezes 

 

surely a sound driver issue couldn't affect freezes that show wild ping rates in the top left corner 

 

my sound drivers are the standard ones that came with the latest build of Win10, so...


Spittoon says #smarterpilotswinmore




1 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users